maandag 11 juli 2011

Bouwunie zorgt voor behoud van het 6%-tarief voor woningen ouder dan 15 jaar

Het behoud van het verlaagd btw-tarief voor woningen ouder dan 15 jaar is van belang voor de centrale verwarmingsinstallateur, omdat op die manier de gemeenschappelijke ketels in appartementsgebouwen van het 6%-tarief kunnen blijven genieten.
Velen zullen het nut er niet van inzien, maar voor u als CV-installateur hebben we een belangrijke slag thuis gehaald. Aangezien het 6%-tarief voor de renovatie van woningen ouder dan 5 jaar definitief gemaakt zal worden, was de mening ontstaan dat de bestaande regeling voor woningen ouder dan 15 jaar geen bestaansredenen meer had. Dit is natuurlijk volledig fout.
Niettegenstaande voor quasi alle renovatieactiviteiten er geen enkel verschil is tussen de twee regelingen, is dit wel het geval voor de CV-installateur.
De levering met plaatsing van gemeenschappelijke stookketels in appartementsgebouwen ouder dan 5 jaar, maar die nog geen 15 jaar zijn, kan niet volledig onderworpen worden aan het 6% tarief. In dergelijk geval zal enkel de plaatsing van het verlaagde tarief kunnen genieten en de levering dient met 21% btw gefactureerd te worden. Is het appartementsgebouw wel 15 jaar of ouder, dan kan de levering met plaatsing wel volledig genieten van het 6%-tarief. Voor zover alle andere voorwaarden (o.a. private bewoning) ook gerespecteerd worden wel te verstaan.
Door het 6%-tarief voor de renovatie van woningen ouder dan 15 jaar te schrappen, zou men dus op definitieve wijze de levering en plaatsing van gemeenschappelijke stookketels in appartementsgebouwen een nadeliger btw-regime laten ondergaan.
Bouwunie heeft bij de minister van financiƫn echter aangedrongen de huidige regeling voor woningen ouder dan 15 jaar te behouden om te vermijden dat de CV-installateurs benadeeld zouden worden door het definitief maken van de renovatieregeling voor woningen vanaf 5 jaar oud.
Wij zijn dan ook zeer verheugd dat minister Reynders gehoor gegeven heeft aan onze eis en het 6%-tarief voor woningen ouder dan 15 jaar niet zal afschaffen.
Voor bijkomende vragen kan u steeds een mailtje sturen naar: Jean-Pierre.Waeytens@bouwunie.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten